Coffee with Cinnamon: Temná strana dňa sv. Valentína



Zase raz tu máme najružovejší sviatok v roku, kedy sa vám z čokolády a ružami prevoňaných priestorov bude zase raz robiť nevoľno!

A pokiaľ to aj vás nebaví aspoň tak ako mňa, možno oceníte menšiu hodinu dejepisu, ktorú vám s láskou (pun intended) prinesiem. Konkrétne jednu z mojich obľúbených historických tém - temných a často aj zlých rozhodnutí vtedajších ľudí, ktoré nás dnes ovplyvňujú v tých najpodivnejších aspektoch.

Takže pokiaľ  máte záujem o trochu (historickej) irónie, nalejte si do pohára kávu, víno, neperlivú minerálku a dajme sa do analýzy tohto krásneho ružového sviatku.

Ako vlastne tento sviatok došiel k svojmu pomenovaniu?

Možno niekto pozná príbeh o svätcovi, ktorý bojoval za to, aby sa ľudia z vyšších vrstiev spoločnosti mohli sobášiť s ľuďmi z tých nižších. Pravda však môže byť v tomto prípade len trochu iná.

Rímsky cisár Claudius II popravil 14. februára v 3. storočí  nášho letopočtu sv. Valentína, ktorý sobášil vojakov proti cisárovej vôli. V tom čase sa vojaci nesmeli sobášiť, nakoľko Claudius II pokladal lásku za ich potenciálnu slabosť. Kvôli tomuto odsúdencovi dnes poznáme 14. februára pod pomenovím deň sv. Valentína.

Avšak ešte dávno pred popravou sv. Valentína bolo pre Rimanov obdobie okolo 14. februára spojené s oslavami plodnosti.  Medzi 13. a 15. februárom sa slávil festival Lupercalia. Počas osláv muži obetovali kozu a psa. Ich kožou potom šibali ženy, lebo verili, že to im napomôže k plodnosti. Okrem týchto (nie práve najmilších) zvykov jedli, oslavovali a .... zbližovali sa so ženami navôkol.

Neskôr v 5. storočí nášho letopočtu Pápež Gelasius I zakázal oslavy Lupercalie. A keďže tento sviatok nestrácal na popularite, bol nahradený sviatkom sv. Valentína.

A tam to začalo. Medzi tým sa tento sviatok stretol s popularizáciou v mnohých dielach vtedajších autorov (Shakespeare, Chaucer a podobne) a stával sa postupom storočí sladším a sladším, až kým obchody neboli plné plyšákov, umelých kvetov a neuveriteľne nekvalitných čokolád v ružovom fondáne.

Ale aby som ostala verná svojim morbídnym princípom, musím spomenúť okrem všetkého zamilovaného a sladkého aj istý  "fenomén", ktorý sa nazýva Blood and roses (nie, ani film, ani pesnička). Ide o ďalšiu, temnejšiu stránku sviatku sv. Valentína.

Len malé VAROVANIE! Ak máte akýkoľvek problém s (veľmi povrchovým) spomínaním smrti a vrážd, možno by ste nemali čítať niekoľko riadkov nižšie.


1. Masaker na sv. Valentína v roku 1929 -  V Chicagu bolo zavraždených sedem mužov, spojencov Georgea "Bugsa" Morana a dlhoročných nepriateľov Alphonsea Caponeho. Oficiálne ich smrť nikdy nebola spojená s Caponem,  no predsa bola pokladaná za jeho zodpovednosť.

2. Nevyriešená vražda milencov Jesseho McBanea a Patricie Mann v roku 1971  

3. Nevyriešená vražda teenagerov Nicholasa Kunselmana a Stephanie Hart v roku 2000

4. Vražda Reevy Steenkamp v roku 2013 - Juhoafrickú modelku Reevu Steenkamp zastrelil jej vtedajší partner Oscar Pistorius.

5. Vražda a samovražda staršieho páru v Alabame v roku 2015 - 77 ročný muž zastrelil svoju 76 ročnú manželku a potom aj seba. Nikdy pred tým nemal sklony k násiliu.


A tu je KONIEC časti, ktorá bypotenciálne nemusela byť pre slabšie povahy.

Dúfam, že som vám príliš nepokazila sviatočnú romantickú náladu. Minimálne ja rada zisťujem rôzne fakty, ktoré stoja v pozadí každodenného života a vecí, ktoré pokladáme za bežnú súčasť našich dní. A pokiaľ sú trochu morbídne a plné true crime, dokážem ich študovaním stráviť celé hodiny. (Len nevinný záujem, sľubujem.)

Každopádne, želám vám krásny deň sv. Valentína, prežite ho absolútne s kýmkoľvek, koho máte radi alebo pokojne sami so svojimi domácimi miláčikmi!

Prajem vám krásny deň a skôr ako odídete, nezabudnite dopiť svoju kávu a poliať ruže, nech nezvädnú.

Cinnamon

Komentáre

  1. Tento článek zabije romantickou náladu během pár minut. Ale je jen dobře dozvědět se o skutečném pozadí tohoto svátku. Díky! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som si plne vedomá, že pre akúkoľvek romantiku je tento článok úplná sabotáž :D

      Odstrániť
  2. No ano, děkuji! Ačkoli se tenhle svátek snažím přehlížet (a není to proto, že jsem single), tahle ta historická vsuvka mě velmi potěšila. Neříkám, že patřím mezi úplné odpůrce, ale to komerční haló okolo celýho 14. února mě trošku vytačí. Snad proto mi byly tyhle informace za jakési dosti učinění, když si představím ty všechny přeslazený páry :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musím súhlasiť! :D a som rada, že som Ti tým nepokazila "valentýnsku" náladu :)

      Odstrániť
  3. Mě to ani nepřekvapuje, většina zvyků byla pro nás dnes dost šílená, ale kdyby pro změnu viděli oni nás s plyšáčkama, čokoládkama... třeba by si stejně ťukali na čelo. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já slavím Valentýna až dnes :) Ale ty fakty, i když o vraždách se mi líbí, je to zajímavé! Jinak o příběhu o popravě Valentýna jsem nevěděla, ale asi před 3 dny jsem na něj narazila a dozvěděla se to :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak Ti ešte prajem krásneho Valentína ... a som rada, že niekto zdieľa môj záujem o true-crime :)

      Odstrániť
  5. Nechci říct, že bych to slavila, ale s přítelem si dáme nějaké menší dárečky a dojdeme si na oběd nebo večeři. Každopádně tvůj článek je Valentýn trochu jinak a přijde mi to fakt dobrý. Je to prostě originální :)
    Inspiration by Linda

    OdpovedaťOdstrániť
  6. O spoustě jsem věděla, něco je nové, ale ani tak mi ten svátek (i když jsem single) nic nikdy nezkazilo, spousta hrozných věcí se děje a děla i jindy, v "obyčejné" dny, takže to, že se něco stalo na nějaký den, kdy se něco slaví, mi nepřijde ani zvláštní, jen je to pak třeba víc známé :D

    SmileThess

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím. Ja som začala robiť research ohľadom histórie a došla som aj na toto a myslela som si, že to je zaujímavý fakt,ktorý by so do toho celého prihodila :)

      Odstrániť
  7. Vskutku zaujímave informacie. Ale ako my s chlapom hovoríme, my sa ľúbime celý rok a tieto komerčné sviatky idú mimo nás.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Zajímavý článek, věděla jsem, že se tak jmenuje kvůli smrti nějakého Valentýna, ale to bylo tak všechno:D My teda Valentýn slavíme, ale ne nijak přehnaně, prostě si uděláme pěkný večer a dáme si nějaký malý dáreček nebo něco upeču. Ale hezké večery si děláme celkem často, takže to není moc velká změna.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a podľa mňa j veľmi dobre, že si viete takéto večery urobiť častejšie a nepotrebujete na to sviatky :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Coffee with Cinnamon: New Plant Mom

Coffee with Cinnamon: Som stále nažive!

Coffee with cinnamon: Meditácia