Book Club: Norse Mythology


Som si vedomá, že je neuveriteľné, že som dočítala knihu, ktorú som mala na zozname na tento rok! Ale predsa, zázraky sa dejú!

A síce som ju musela na nejaký čas odložiť, keďže som sa venovala iným knihám, ktoré mi prišli do cesty, pred nejakým časom som sa dočítala až na koniec Severskej mytológie od Neila Gaimana.

Ako väčšinou, moja recenzia je rozhádzaná a vlastne vôbec to nie je recenzia, ale ako je zvykom (snáď) dôjdeme k nejakému "uzneseniu".

Takže o knihe:

Neil Gaiman: Norse Mythology


Už obálka ma, prirodzene, zaujala hneď, ako som ju videla. A keď som sa pozrela na rýchlu sumarizáciu obashu knihy, veľmi ma oslovila.

Kniha obsahuje prerozprávané severské mýty. Je plná postáv ako Odin , Thor, Tyr alebo Loki, akí asi boli vyobrazovaní Severanmi v dobách, kedy tieto mýty vznikli.

Vedeli ste ako Thor získal svoje kladivo? Alebo kto je vlastne vlkom, ktorý bude bojovať s Odinom, keď nastane Ragnarok?

Neil Gaiman to pre nás všetko pekne prerozprával od začiatku do konca. Kniha začína mýtmi o tom, ako vznikol svet, pokračuje životmi a potýčkami bohov a končí Ragnarokom a tým, čo nasleduje po ňom. Každý mýtus je prerozprávaný tak, aby zaujal aj ľudí, ktorí v severskej mytológii nie sú zbehlí alebo na ňu natrafili  po prvýkrát.

A aby som bola úprimná, to bolo pre mňa veľké plus. Severská mytológia ma už nejaký čas naozaj zaujíma, ale ani zďaleka by som sa nenazvala človekom znalým. Preto mi veľmi vyhovovalo, ako tam bolo všetko vysvetlené "po lopate".

Natrafila som na kritiku tejto knihy na niekoľkých miestach s tým, že autor priveľa do mýtov vložil, alebo ich akosi "personalizoval". A na to by som rada povedala len to, že ak kniha nemá byť formou náučnej literatúry, nie je na čo sa sťažovať. Autor sa ani netvári, že táto kniha nie je poznačená ním samým a že zobrazuje len "fakty".

Takže ak hľadáte okrem mytológie aj dobré spracovanie a ešte trochu dodanej personality autora vám nevadí, môžem iba vrelo odporúčať!

Pre mňa: Mjollnir/10

Dajte mi vedieť, či by vás niečo takéto zaujímalo a rozhodne mi dajte vedieť, ak sa aj vy chcete častejšie cítiť ako Vikingovia (hlavne, keď máte naozaj zlý deň), inak si budem myslieť, že som sama!

Prajem vám krásny deň a nezabudnite si dať záložku do knihy!

Cinnamon

Komentáre

  1. Tuhle knihu mám též dlouho na seznamu, ale nemohu se k ní vůbec dostat. Hlavně teď nemám vůbec čas na knihy, což mě poněkud mrzí, ale doufám, že se brzy k nim vrátím. A dostanu se i k této. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To zní zajímavě, já o severské mytologii vůbec nic nevím, ale celkově severské země miluji:O

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Víš, že na tuto knížku se chystám už hrozně dlouho? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Túto knihu už dlhšie vnímam, tak hádam sa k nej aj dostanem - rozhodne is ma teraz povzbudila! A áno, chcem sa cítiť ako Viking. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Yayy! Tak keď ju prečítaš daj vedieť, môžeme sa tváriť ako Vikingovia! :D

      Odstrániť
  5. Do tejto knižky sa zahĺbil aj môj muž a páčila sa mu. :) Ja som sa k nej zatiaľ nedostala ale keďže už je doma na poličke predpokladám, že sa k nej odhodlám. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Od Geinmana som už citala Hviezdny prach (filmova verzia lepšia) a Americkych bohov ktorí maju skvelu myšlienku ale čítala som ju v zlom období aj preto som ju nevnímala tak, ako by si zaslúžila lebo Geinman je inak super. Seversku mytologiu som nečítala lebo som skôr na mytologiu Grecku, Egyptsku a Slovansku no verím že medzi fanusikmi si svoje miesto nájde. Tiež som čítala kladné aj zaporne recenzie, ale to si každý musí vytvorit svoju mienku sám. Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tiež videla plno recenzií, ale som rada, že som si urobila názor nakoniec sama :)

      Odstrániť
  7. Já se nikdy v žádné mytologii nevyznala, tak jsem ráda, že pro tuto knížku to ani není třeba :) Námět se mi ale moc líbí.

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite odporúčam pozrieť sa na to, verím, že sa Ti bude páčiť :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Coffee with Cinnamon: New Plant Mom

Coffee with Cinnamon: Som stále nažive!

Coffee with cinnamon: Meditácia