Coffee with cinnamon: Meditácia

Áno, Cinnamon zase raz píše o veciach, v ktorých nie je ani z ďaleka expert. Rieši to ešte vôbec niekto?

Umenie a praktiky meditácie. Pre niektorých výmysel progresívnej generácie hľadajúcej pocit výnimočnoti, pre iných záhadná celé veky stará tradícia a pre niektorých praktika, bez ktorej si nevedia svoj život už ani predstaviť.

A prečo o tom píšem? Ja som sa snažila začať s pravidelnou mediáciou celé roky s nádejou, že zlepší kvalitu môjho života.

Po mnohých neúspešných pokusoch a dlhších pauzách som sa rozhodla, že to opäť vyskúšam, len tentokrát naozaj "blbuvzdorne". Mala som totiž roky neskutočný problém "vypnúť" myseľ. Potom som sa podľa istého článku snažila sústrediť sa na svoje dýchanie, ale to mi nepomohlo už vôbec, lebo som sa sústreďovala na dýchanie a na to, či sa dostatočne sústreďujem na dýchanie. Snažila som sa meditovať vo dne, v noci, snažila som sa to robiť v úplnom tichu, s relaxačnou hudbou (som  sama, koho relaxačná hudba rozčuľuje) a mnohými ďalšími spôsobmi.

Po čase som si ale uvedomila, že mi vlastne nebolo jasné, prečo sa o to pokúšam. Nechápte ma zle, nechať si odpočinúť inak nahlas sa rozvreskujúce myšlienky je pre niekoho dostatočný koncept, ale mne to bolo akosi primálo na to, aby som sa do toho vedela naozaj vžiť.

Až postupom času som prišla na to, že meditácia je fantastický spôsob, ako dedikovať časťmôjho dňa mojim spirituálnym praktikám. Pomáha mi uvoľniť sa, trochu utíšiť svoje myšlienky a koncentrovať as na to, čo je pre mňa dôležité.

Ako som už povedala, spôsob, akým meditujem ja je úplná noob metóda, ale možností je vo svete naozaj veľa. Pomáha vám pri meditácii pohyb? Fantastické, choďte na prechádzku a praktizujte meditáciu týmto spôsobom. Vyhovuje vám recitovať mantry? Máte môj plný obdiv. Nepáči sa vám sedenie so zavretými očami? Pokojne si ľahnite alebo otvorte oči.
Spôsobov je naozaj veľa a stačí len zistiť, čo funguje pre každého človeka personálne.
Samozrejme, meditácia ponúka aj iné veci, ako len kvalitne strávený čas vo vlastnej mysli. Je výhodná pre ľudí, ktorí majú problémy s úzkosťou a návalmi paniky. Pomáha znižovať stres a prispieva ku kvalitnému spánku. Môže pomôcť so zvládaním bolesti a mnohé ďalšie.

Záver? Chcela som sa s vami podeliťo moje nadšenie z meditácie. Viem, že tento článok nie je veľmi informatívny, ale chcela som sa hlavne podeliť o svoje pocity a myšlieny.

Dajte mi vedieť, či zvyknete meditovať a ak áno, aký druh meditácie preferujete.

Prajem vám krásny deň a skôr ako odídete, nezabudnite dopiť svoju kávu a snažiť sa aspoň trochu zrelaxovať.

Cinnamon

Komentáre

  1. Meditovat jsem nikdy nezkoušela a zatím to ani nemám v plánu. Přijde mi, že to moc není pro mne. :)
    Jinak s tebou souhlasím, relaxační hudbu fakt nemusím a spíše, když někdy potřebuji motivaci, tak si pouštím epický soundtracky, hlavně od Two Steps From Hell. Hned mám potom pocit, že všechno dokážu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sorry, že sa sem pchám. Len chcem pochváliť hudobný vkus. :-D

      Odstrániť
    2. Pridavam sa ku komplimentu ohladom hudobneho vkusu :D

      Odstrániť
  2. "Executorove ezoterické okienko o...tri...dva...jedna."
    Smiech. To je asi jediný odborník, ktorý mi napadá.

    No inak osobne som nikdy nemala extra trpezlivosť, čiže v časti článku, kde si opisovala svoje skúsenosti s technikou "sústreď sa na svoje dýchanie" som sa musela uchechtnúť. Ako by som totiž seba videla. Navyše niekedy mám problémy obsedieť aj keď je treba. Pri učení, pri rozhovore s normálnymi ľuďmi. Musím sa proste kývať, mrviť. Ak mám priestor tak sa prechádzať po miestnosti alebo ak musím sedieť tak si hádžem loptičku a aspoň ruky si nejak zamestnám aby som sa mysľou mohla venovať štúdiu.
    Mne najviac asi pomohlo keď som to celé prestala brať ako sadni si do nepohodlnej pozície a čuš tam. (Ako keď ma mamka ako dieťa poslala do kúta. :-D ) Ale skôr meditácia prechádzkou, alebo pred spaním. Prípadne ak som sa nesnažila nič vyriešiť, len "vypnúť svoj mozog" tak som si odriekala akoby mantru v štýle "myslím, že na nič nemyslím" až som na nič iné nemyslela a potom som si aj túto myšlienku vytesnila. Proste sústredila som sa na jednu myšlienku a keď to bolo bezpečné tak aj ju som vypudila. Alebo som zaspala. :-D

    Každopádne dobre, že si túto tému načala. Aspoň som si uvedomila, nakoľko som túto časť duševnej hygieny zanedbala. Díki moc.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vobec nie je za co, urcite som rada, ak ti to nejako pomohlo. A ano, aj ja cakam z kade vybehne Executor :D

      Odstrániť
  3. Ahojte, spomenul tu niekto Exekjútora? :D No vybehol som a nie, nie som odporník či čo to, aspoň dúfam. :D O mne asi viete, že sa snažím, aby mi každodenne bežal aspoň jeden tréning v týchto oblastiach. Momentálne je to autosugescia a myslím, že to vyzerá nádejne. Ale je pravda, že sa pri nej mrvím aj ja, dosť sa mi nedarilo ležať kľudne. Cviky s dýchaním ani relaxačná hudba ma nerozčuľovali, ale tú hudbu som skoro nepoužíval. Zase keby som sa vrátil o >=10 rokov dozadu, tak mne sa tiež ťažko začínalo a dokonca som meditáciu nemal rád. Problém je, že proti "overthinkingu" by som odporučil práve to sústredenie sa na dych, alebo niečo zenové -ako uvoľnené sústredenie na prítomnosť. Kým sa dostaví nejaký zmenený pocit, tak to dosť trvá, ale potom som sa zvykol cítiť uvoľnenejšie aj na druhý deň. A dobré bolo meditovať 2x za deň -prvýkrat to zvyklo byť dosť pokazené a druhý už dosť dobré. Pohyb a meditácia sa dá spojiť aj tak, že pohyb iba vizualizujete či preciťujete -napríklad tanec podľa pustenej hudby.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Coffee with Cinnamon: New Plant Mom

Coffee with Cinnamon: Som stále nažive!